روز نوشت‌ها

شما اهل شنیدن هستی یا گوش کردن؟!

قطعا تا الان کسایی رو دیدید که وقتی باهاشون صحبت میکنید، در ظاهر حواسشون به شماست ولی در واقع یه جای دیگه سیر می‌کنند. این آدم ها در اصطلاح فقط در حال شنیدن هستند و اصلا گوش نمی کنند. حال شما اهل شنیدن هستی یا گوش کردن؟!

بله بین شنیدن و گوش کردن تفاوت از زمین تا آسمان است. همراه باشید تا بهتون بگم ماجرا چیه.

شنیدن یا Hearing: وقتی ما می شنویم که صرفا امواج صوتی به گوش ما می‌رسند و قرار نیست اتفاق مشخصی رقم بخوره.

گوش کردن یا Listening : وقتی ما گوش می کنیم یعنی ذهن ما اون امواج و صداها رو تجزیه و تحلیل میکنه و در نهایت تفسیر می‌کنه.

عمل شنیدن نیاز به یادگیری و تمرین کردن نداره و کاملا یک فرایند طبیعی در بدن ما هست و عملی هست که مداوم در بدن ما داره رخ میده بدون توقف. البته برخی از افراد توانخواه هستند که به دلیل مباحث فیزیولوژیکی از این قسمت محروم هستند. اما گوش کردن نیاز به تمرکز، تمرین و یادگیری داره. در گوش کردن باید بتوانیم تمام حواسمون رو معطوف به موضوع کنیم.

شاید واستون جالب باشه ما برای شنیدن از گوش‌ها استفاده می کنیم و برای گوش کردن از مغز!

خب تکلیف ما با شنیدن مشخص شد اما برای گوش کردن و مهم تر گوش کردن فعال باید چه کنیم؟!

قبل از توضیح این موضوع به اهمیت خوب گوش کردن بپردازیم.

گوش دادن یکی از مهارت‌های ارتباطی کلیدی در ارتباط مؤثر و یکی از عناصر موفقیت است. این مهارت در تمام حوزه‌های زندگی اعم از زندگی شخصی افراد ، کسب‌وکار و … مؤثر است پس برای تقویت این مهارت باید دانش آن را کسب کنیم، تمرین کنیم و با تکرار مداوم این کار در این مهارت حرفه‌ای شویم.

دکتر راشل نائومی رمن (Rachel Naomi Remen) در این باره می‌گوید: “گوش دادن اساسی‌ترین و قدرتمندترین روش برقراری ارتباط با دیگران می‌باشد. فقط گوش دهید. شاید مهم‌ترین چیزی که همواره به یکدیگر ارزانی می‌داریم، همین توجه‌ ما باشد.”


برای یادگیری مهارت خوب گوش کردن فعال باید چند نکته را رعایت کنید

1- تمرکز داشتن و توجه به گفتگو

فرض کنید به شهرداری می روید تا پروانه ساخت بگیرید. مسئول مربوطه اطلاعاتی را به شما می دهد. در این حالت چون موضوع برای شما مهم است، متمرکز به صحبت‌های او گوش می‌کنید. برای تبدیل شدن به شنونده فعال باید به موضوع تمرکز داشته باشید.

تمرکز به این معنا که تمام ذهن و انرژی خود را برای دریافت و درک پیام‌های کلامی و غیرکلامی طرف مقابل صرف کنیم.

2- قبل از جواب دادن، سوال بپرسید

هنز سوال پرسیدن در برقراری ارتباط بسیار مهم است و یکی از مهم ترین بخش های برای تمرین مهارت گوش کردن است. البته باید حواسمان باشد سوالی بپرسیم که مخاطب را صحبت آورد. برخی از سوال ها پاسخش یا بله است یا خیر! اما برخی سوال ها که به آن سوال باز هم گفته می شود باعث می شود مخاطب به حرف بیاید و از صحبت های او چیزهای زیادی دستگیرمان شود.

3- زبان بدن مناست

یک شنونده خوب باید زبان بدن خوبی داشته باشد، او باید بتواند ارتباط چشمی با مخاطب برقرار کتد. او باید با سر خود در زمان مناسب صحبت های طرف مقابلش را تایید یا رد کند. داشتن زاویه مناسب بدن با مخاطب. مثلا خم شدن به سمت او و شنیدن صحبت‌هایش یا گذاشتن دست زیر چانه. تمامی این ها میزان توجه را نشان می دهد.

4- یادداشت برداری

یادداشت کردن صحبت ها باعث ایجاد تمرکز می شود. البته نباید یادداشت برداری به سمت دیکته نویسی رود. یادداشت برداری همیشه برای به خاطر سپردن نیست. گاهی برای این است که به طرف مقابل نشان بدهیم به حرف‌هایش اهمیت می‌دهیم. به همین علت، شاید لازم باشد در جلسات مذاکره تجاری، حتی در صورتی که معتقدید حرف‌ها و خواسته‌های طرف مقابل در ذهن‌تان باقی می‌ماند، آنها را یادداشت کنید تا احساس بهتری در ذهن او ایجاد شود.

5- صحبت های طرف مقابل را قطع نکنید

به صورت پیش فرض نباید صحبت های طرف مقابل را قطع کنید. باید اجازه دهید او صحبت کند و زمانی که احساس کردید صحبت های او تمام شده است صحبت خود را بیان کنید اما برخی زمان ها برای اینکه نشان دهید به صحبت های او گوش میکنید می توانید با پرسیدن سوالات تاییدی این سیگنال را به او برسانید. مثلا شخص در مورد فلان فیلم سینمایی صحبت کرده و نارضایتیش رو بیان کرده اینجا شما صحبتش رو قطع میکنید و میگید خلاصه اینکه ژانر کمدی رو دوست نداری. درست است؟

در سایت متمم میگه: به شما قول می‌دهیم که اگر در هفت جلسه‌ی متوالی، حرف طرف مقابل را قطع نکردید و برگه‌ی شما سفید و بدون علامت باقی ماند، یک اتفاق خیلی خوب در زندگی‌تان می‌افتد. حرف ما را جدی بگیرید.

موارد دیگری نیز وجود دارد که به صورت تیتروار بیان میکنیم.

6- تکرار صحبت های مخاطب با جمله بندی متفاوت

7- مدیریت گفت و گو و پرهیز از پرگویی

8- تغییر نقش در زمان مناسب از شنونده به گوینده

9- دادن بازخورد و فیدبک در زمان مناسب

تمامی موارد بالا به شما کمک میکند مهارت خوب گوش کردن را در خود تمرین کنید.

برای تست میزان شنوایی گوش ها می تونید از طریق لینک زیر به صورت آنلاین اقدام کنید

ورود برای انجام تست

یا می تونید ویدیو زیر رو ببینید.

حالا به ما بگو شما اهل شنیدن هستی یا گوش کردن؟!
اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید